Uitfasering lichtbronnen

Door toenemend milieubewust ondernemen en de technologische vooruitgang binnen de verlichtingsmarkt zijn er in de afgelopen jaren steeds meer energiezuinige lichtbronnen op de markt gekomen. De uitfasering van lichtbronnen heeft betrekking op het uit de markt halen van traditionele, onzuinige verlichting. Dit gebeurt in verschillende fases. In september 2009 is de eerste stap gezet om lichtbronnen gefaseerd uit de markt te halen.

Informatie over uitfasering lichtbronnen

Sinds september 2012 mogen er bijvoorbeeld in Europa geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. De oude voorraden mogen opgemaakt worden, maar er worden geen nieuwe conventionele gloeilampen meer geproduceerd.

In 2009 werd aangekondigd dat de verkoop van halogeenlampen afgeschaft zou gaan worden. Per 1 september 2016 werden de zogenaamde GU10 en PAR30 halogeenspots inderdaad verboden. Voor andere halogeenvarianten is de verkoop beëindigd op 1 september 2018. Sinds september 2018 mogen halogeenlampen alleen nog worden gebruikt in de industrie en het bedrijfsleven. Voor de particuliere markt mogen halogeenlampen alleen nog in heel specifieke gevallen worden toegepast, denk hierbij aan oven- en koelkastlampjes en kerstverlichting.

Welke lichtbronnen wanneer uitgefaseerd worden heeft met het energielabel van de lamp te maken. Daarnaast worden er elk jaar ook hogere eisen gesteld aan armaturen en wordt de voortgang van de uitfasering geëvalueerd. Dit alles is goed nieuws voor het milieu, want vrijwel alle LED alternatieven die bestaan voor gloeilampen, compact fluorescentie lampen, halogeenlampen en gasontladingslampen zijn zuiniger in het verbruik, zeker ook als de eisen voor armaturen worden aangescherpt.

Op lange termijn worden ook de eisen voor LED lampen zelf bijgesteld. De LED lampen welke niet meer voldoen aan energielabel A worden dan ook uitgefaseerd.

Via onderstaande link kunt u alle informatie vinden over de verordeningen en uitfasering van de verschillende lichtbronnen:

www.afvalcirculair.nl

Wij mocht u over dit onderwerp vragen hebben dan helpen wij u graag. Heeft u vragen over de juiste keuze lichtbron voor uw situatie? Neem dan direct contact met ons op!


Overzicht Uitfasering
Lichtbronnen 2009-2016


Overzicht Uitfasering
Lichtbronnen vanaf 2017


Uitfasering Elektromagnetische
VSAs 2017