Kantoorpanden verplicht Energielabel C

Kantoorpand

De overheid is bezig om Nederland de komende jaren te verduurzamen. Dit wordt gedaan om het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Om dit te stimuleren zijn er verschillende subsidies, zoals aantrekkelijke fiscale voordelen via o.a. MIA, VAMIL, EIA en EML-regelingen van de overheid. Daarnaast zijn er voor de komende jaren ook verschillende voorwaarden en regels opgesteld. Eén van de voorwaarden die de overheid heeft gesteld is dat per 2023 alle kantoorpanden moeten voldoen aan minimaal energielabel C. Wanneer een kantoorpand hier niet aan voldoet mag deze niet meer in gebruik worden genomen. Als kantoorpandeigenaar is het daarom verstandig om op tijd te beginnen met verduurzamen. Goede verlichting is een onderdeel dat fors bijdraagt om Energielabel C te behalen.

Voorwaarde rondom de nieuwe regelgeving kantoorpanden per 1 januari 2023:

 • De overheid streeft ernaar om per 2030 Energielabel A te verplichten voor panden
 • Kantooreigenaren moeten per 2023 beschikken over minimaal Energielabel C voor panden
 • Welke gebouwen moeten voldoen aan de energielabelverplichting?:
  • Gebouwen met een oppervlakte groter dan 100 m²
  • Gebouwen waarvan meer dan 50% een kantoorfunctie heeft
  • Gebouwen zonder een monumentale status
  • Gebouwen die niet geselecteerd zijn om binnen 2 jaar gesloopt, onteigend of getransformeerd te worden
 • Controleer het energielabel van uw kantoorpand op: https://www.ep-online.nl/

Pandhal

Energiezuinige verlichting

LED verlichting is één van de onderdelen die flink bijdraagt om energielabel C te kunnen behalen en waarmee u snel en gemakkelijk energie kunt besparen binnen uw kantoorpand. Het vervangen van uw conventionele verlichting voor LED verlichting levert niet alleen geld op door de lager uitvallende energierekening, maar ook door het wegvallen van de lampvervangingskosten. Door energiebesparende verlichting toe te passen kan dit tot 50% bijdrage in het verbruik van de verlichting. Om met uw verlichting een bijdrage te kunnen leveren aan Energielabel C zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Bestaande verlichting aanpassen
 • Compleet nieuw verlichtingssysteem

Bestaande verlichting aanpassen

Het kan zijn dat u nog niet zo lang geleden uw verlichting heeft vervangen, maar dat hier nog oude lampen in zitten. Voor veel lichtbronnen zijn er tegenwoordig LED vervangers beschikbaar. Veelal kunt u uw conventionele lichtbronnen direct omwisselen voor een LED variant. Het één op één vervangen van lichtbronnen in bestaande armaturen wordt 'Retrofit' oplossing genoemd. Het is wel van belang dat eventuele bestaande drivers en/of dimmers toepasbaar zijn met de LED lichtbronnen. Naast het vervangen van de lichtbronnen is het een optie om uit te zoeken of het binnen het bestaande lichtsysteem mogelijk is om dimmers en sensoren te installeren. Dit zorgt ervoor dat u niet onnodig veel energie verbruikt. Het aanpassen van uw verlichting door middel van Retrofit oplossingen kan een energiebesparing tot 50% op uw lichtverbruik opleveren.

Compleet nieuw verlichtingssysteem

Als de mogelijkheden er zijn dan raden wij aan om uw complete verlichtingssysteem te vervangen. Hierbij vervangt u uw oude verlichting volledig en kan alles opnieuw aangesloten en op elkaar afgesteld worden. Met een goede nieuwe installatie zorgt u er niet alleen voor dat u klaar bent met Energielabel C, maar ook dat u in de toekomst gemakkelijk kan opschalen naar een hoger Energielabel. Wanneer u het volledige verlichtingssysteem vervangt is het van belang dat u gebruik maak van sensoren. Sensoren zorgen ervoor dat verlichting niet onnodig brand. Daarnaast is het bij kantoorpanden zeer interessant om SMART Ligthing en/of lichtmanagementsystemen te implementeren. Hiermee kunt u gemakkelijk de verlichting controleren en maximaliseert u de energiebesparing door verlichting automatisch uit te schakelen of te dimmen.

Winkelpand

Vrijblijvend lichtadvies op maat

Voor het in kaart brengen van de mogelijkheden op het gebied van verlichting, het aanschaffen van de juiste en passende armaturen, kunt u vrijblijvend en kosteloos gebruik maken van ons professionele lichtadvies. Onze lichtadviseurs staan u deskundig te woord of plannen graag een afspraak met u op locatie in. Met u kunnen wij dan de mogelijkheden inventariseren en vervolgens een stappenplan uitwerken. Wij geven al jaren professioneel advies op maat voor het verduurzamen van verlichtingssystemen en professioneel lichtadvies aan het bedrijfsleven. Bij ons weet u dat u betrouwbaar en goed lichtadvies op maat krijgt. Vraag nu vrijblijvend, professioneel lichtadvies* aan voor uw pand!

*Wij geven lichtadvies voor alle bedrijfspanden zoals; kantoren, winkels, magazijn/fabrieksruimten, (zorg)instellingen, showrooms, restaurants, etc.