Nieuw Energielabel 2021

Sinds maart 2021 zijn fabrikanten van elektronische artikelen verplicht om gebruik te maken van nieuwe energielabels. Per september 2021 geldt dit naast armaturen ook voor lichtbronnen.

Het nieuwe label loopt van A tot G, waarbij A (donkergroen) het meest zuinig is en G (rood) is het minst zuinig. Het energielabel laat zien hoe zuinig een LED lamp, TL-buis of Spaarlamp is ten aanzien van het energieverbruik.

Behalve te letten op de letter (labelklasse) kan er ook gelet worden op het energieverbruik per 1000 branduren. Hiermee kunnen verschillende lampen goed met elkaar worden vergeleken. Ter voorbeeld; Zo is te zien dat een lamp van 6 Watt. meer energie verbruikt, dan een lamp van 4 Watt.

Volgens de berekeningen voor het nieuwe energielabel komt waardering van lumen/Watt. verhouding per letter ongeveer op het volgende uit:

Energielabel Totale lumen/Watt. efficiëntie
A 210 of meer
B 185 tot 210
C 160 tot 185
D 135 tot 160
E 110 tot 135
F 85 tot 110
G Tot 85

In verband met deze aanpassing mogen er tot 2023 nog producten worden verkocht met het een oude A+ en A++ label op de verpakking.

 

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit?

Nieuwe energielabel 2021


Wat houdt dit in voor u als gebruiker?

Het kan zijn dat een LED lamp met een oud A+ label, met de nieuwe waardering nog maar een D label heeft. In verhouding met een conventionele lamp is dit nog steeds zeer energiezuinig en heeft u nog steeds een energiezuinige lamp in huis. Alleen met het oog op de toekomst zullen er dus nieuwe energiezuinige lampen komen met een hogere energielabel waardering.

QR-Code op verpakking

Ook zal er op de nieuwe verpakkingen, naast het nieuwe energielabel, ook een QR-code komen. Wanneer u deze QR-code scant krijgt u meer informatie over het producten het verbruik. Meer informatie over energielabel? Kijk en op www.energielabel.nl.


Bron: https://energielabel.nl/apparaten/verlichting/